facebook

ДепартаментДизайн

 

Ръководител

доц. д-р Кристина Савова

корпус 2, офис 509

тел.: 02/8110 519

e-mail: ksavova@nbu.bg

 

 

Секрeтар-специалист
Валентина Попова

корпус 2, офис 509

тел.: 02/8110 599, в. 25091

e-mail: vpopova@nbu.bg

 

IDEA MODA’2024

 

Големият финал на IDEAMODA

 

През академичната 1993/1994 година изявени специалисти в областта на приложното и декоративното изкуство, архитектурата и дизайна създават департамент „Пластични изкуства“. Сред учредителите са проф. Серафим Серафимов, проф. Огнян Шошев, проф. Румен Райчев, доц. д-р Магдалена Лазарова, доц. Йорданка Чернаева, Татяна Георгиева, Светла Чакърова и др. Департаментът е изграден и функционира по модел на западноевропейски и северноамерикански университети и няма аналог в България. 

 

С помощта на фирма „И.Н.А. Трейдинг“ ООД за студентите, които изучават мода, е закупена високотехнологичната CAD система ASSYST–BULLMER за компютърно конструиране и градиране на облекло. Екип от преподаватели са разработили специализирано учебно помагало по конструиране и моделиране на облеклото.

 

С решение на Академичния съвет на НБУ през 2007 г. дизайнерите и архитектите в департамент „Пластични изкуства“ се обособяват в отделен департамент „Дизайн и архитектура“. През 2012 г. отново с решение на Академичния съвет на НБУ се поставя началото на два самостоятелни департамента: „Дизайн“ и „Архитектура“.

 

 

 

Всяка година департамент „Дизайн“ реализира множество творчески проекти: модни ревюта, изложби, конференции, проекти и семинари, в които студенти и преподаватели представят своите творчески търсения. Сред организираните от Департамента събития е и благотворителната акция за даряване на абитуриентски костюми на деца от Дома за сираци в Горна баня.

 

 

По програма ERASMUS за периода 2014–2020 г. департамент „Дизайн“ има подписани договори за обмен на студенти и преподаватели с: Висшето училище по дизайн в Палма де Майорка, Института за мода в Бургос, Института по дизайн в Замора (Испания), Академията РУФА в Рим (Италия), Университета Мимар Синан в Истанбул (Турция).

 

 

Департамент „Дизайн“ е асоцииран член на три международни организации: на Румсфорфрий и СЕС в Германия, както и на международната конференция „Пътят на коприната“ в Южна Корея.


Благодарение на Румсфорфрий студенти и преподаватели от департамент „Дизайн“ са участвали пет пъти в Световното изложение по текстил и интериор „Хаймтекстил“ във Франкфурт, в четири изложби и две инсталации в Германия, Полша и Франция.

За международните конференции „Пътят на коприната“ се изпращат научни доклади, постери и презентации, които се публикуват в каталозите на конференциите.


В резултат на партньорството между департамент „Дизайн“ и СЕС досега са организирани два майсторски класа с международно експертно участие.

 

 

 

   

 

 

  

 

 Дипломно модно ревю - 30.05.2017

 

С подкрепата на Централен фонд за стратегическо развитие на НБУ

 

 

 


Практически семинар "Брандът като бизнес". Пректът е подкрепен от Централен фонд за стратегическо развитие.

Бизнес обучение на студенти от програмите по изкуства в НБУ. 

 

 

H&M и НБУ Bring it BG Art installation NBU 2017

Студенти от магистърска програма "Мода и бизнес стратегия"

с ръководител Николай Пачев разработиха и реализираха проект за витрина на световния моден бранд H&M

 

 


Дипломно модно ревю „Fashion Forecast 2016”

 
С подкрепата на Централен  фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ

 9 май 2016г., ДНК - Пространство за съвременен танц и пърформанс (НДК)


На 9 май в ДНК - Пространство за съвременен танц и пърформанс в НДК се проведе дипломно ревю на студенти от магистърска програма „Мода и бизнес стратегии” в НБУ. Младите дизайнери представиха пред многобройната публика своите реализирани дипломни проекти и демонстрираха по един категоричен начин усета си за красота, стил и мода Под ръководството на Николай Пачев всеки един от младите дизайнери ни показа собствените си знания и стил по избрана от него тема.


Нови и нестандартни материи, обемни форми и изчистени линии, впечатляващи аксесоари – всичко това видяхме вечерта на 9 май. Залата беше препълнена, а аплодисментите не стихваха.

 

Студенти от БП „Фотография“ отразиха събитието. Ревюто беше осъществено и проведено с изключителното съдействие на Централния фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ.

Организатори: ас. Николай Пачев, Татяна Пенчева (Георгиева).

Студенти от МП „Мода и бизнес стратегии“.

Видео: Филип Стоянов


 IDEA MODA - конкурс за млади модни дизайнери - ФИНАЛ

IDEAMODA е международен конкурс за млади модни дизайнери, организиран от Нов български университет и Balkan Fashion Week. Амбициозната цел на организаторите е прозрачен и модерен конкурс, който да се превърне в платформа за изява на младите и талантливи хора от България и Европа. Журито е съставено от изявени модни дизайнери, стилисти, журналисти, модни фотографи. Много фирми от модния бранш, модни издания и медии подкрепят IDEAMODA.
От 2019 година IDEAMODA е партньор на престижния международен конкурс за млади дизайнери IYDC.